top of page

Nøstetangen-Norges første glassverk

Mysteriet Heinrich Gottlieb Köhler

Produksjon 1999

Nøstetangen Glassverk 1741-1777

Fortellerstemme Toralv Maurstad 1998


Nøstetangen glassverk (1741–1777)- et industrieventyr på Hokksund

Tekst Randi Gaustad

Hvordan kan det ha seg at det på 1700-tallet ble laget fantastiske vinglass og lysekroner av topp europeisk kvalitet på et lite sted som Hokksund? Det var aldri blitt blåst glass i Norge tidligere, hverken drikkeglass eller vindusglass.

Årsaken var at Christian 6. og hans rådgivere i København var brennende…

Nøstetangen Hviidglas- og Chrystal Fabrique

Tekst Bent Ek

I 1741 ble det bygget ei glasshytte på Nøstetangen like ved Haug kirke i Eker prestegjeld. Det var stikk i strid med alle lovlig fattede vedtak og kongelige forordninger. Det var nemlig brenning av trekull og tjære som egentlig skulle foregå på stedet, og i flere år var også dette…

Det Kongelig Allernaadigst Octrojerede Nordske Compagnie

Tekst Håvard Lind

Det Kongelig Allernaadigst Octrojerede Nordske Compagnie, i enkelhet gjerne kalt Det Norske Compagnie, samt av noen også Fabrikkompani og Sorte kompani, var et foretak som fikk sitt privilegium 21. mai 1739 av kong Kristian VI. Det hadde i praksis rett til å utnytte alle naturherligheter, bortsett fra det som var…

Det Octroajerede Compagniets Magazin på Bragernes

Tekst Jo Sellæg

Rapport om Nøstetangen glassverks magasinhus på Bragernes. Utarbeidet for Nøstetangen norsk glassmuseum i februar 2020 av Jo Sellæg.

Doktor K Gercke besøkte Øvre Strøm omkring 1865. Der fikk han utsikt over store deler av Drammen. Han rigget opp sitt fotografiapparat og spanderte en glassplate på panoramaet. Bildet ble dessverre ikke…

Caspar Herman von Storm (1718-1777)

Tekst Randi Gaustad

Da major Caspar Herman von Storm ble ansatt som direktør for Nøstetangen glassverk i 1753, begynte en ny og offensiv periode i glassverkenes historie. I tillegg til major var han fra 1757 først amtmann og senere stiftamtmann i Akershus. Fra første stund la han arbeidet planmessig opp. Hans mål var…


Leveranser av råstoffer og ved til Nøstetangen

Tekst Jan Erik Skretteberg


Pottaske, kvartssand, kalk samt blyoksid og manganoksid

Kvartssand (SiO2) til produksjon av krystall har ekstremt strenge krav til lavt jerninnhold ellers får glassmassen et grønnskjær. Kvartssanden fra vassdrag har for høyt jerninnhold.

Derfor ble kvartsen til Nøstetangen hentet fra dagbrudd på Solberg gård, brent og knust til fin sand.

Dette…

"Litt historikk om glassverket"

Tekst Jens Petter Nielsen

Her står det blandt annet i brevet av 20. juli 1753 fra direktør von Storm til Grev Moltke angående veien fra Christiania til Hokksund: Vejen hid er den behagligste av heele Norge.


Privatarkiv nr. 1: Glassverker, samling; Norske Kompani; Kopibok ff. 6

Side 1

Til Hr: Agent Ancher dend :…

Brevkorrespondanse Von Storm 1754-1755

Tekst Jens Petter Nielsen

Brev fra Caspar Herman von Storm Til And: Schierraad d: 4d Julii 1754:

Det var mig meget misnøjeligt ved mit seeneste værerende ved Nøste Tangen at finde, det efter min givne Ordre medens Ovnen var i Bygning, J ej haver været betænkt paa at samle et anseeligt Forråd av rafineret…

Ved-leverandørene til Nøstetangen

Tekst Jan Erik Skretteberg

Ved-leverandørene Eiker:

Christopher Solberg​

Hildebrand Steinsrud

Sønnen til Christopher Solberg leverte kisel i 1755 var vel mest sannsynlig Anders Christophersen, som bodde 

på Hoenseie i 1765, men som overtok Solberg etter faren Christopher et par år seinere.

  1. Peder Christophersen Kolbræk

  2. Ole Fossum

  3. Poul Grøsland

  4. Nils Gevelt

  5. Sjur Homlebek

  6. Ole Haga

Avviklingen av Nøstetangen glassverk

Tekst Randi Gaustad

Da Storm sluttet som glassverksdirektør i 1766, fulgte en tid med stadig skiftende direktører og store vanskeligheter for glassverkene. Problemet med å skaffe tilstrekkelig brensel til Nøstetangen, ble stadig større. Helt fra begynnelsen hadde det vært konkurranse med sølvgruvene på Kongsberg om trevirke. For å avlaste driften på Nøstetangen ble…

Syns- og taksasjonsforretning 1782

Tekst Jens Petter Nielsen

Den 23/8-1782 «blev Retten sadt paa Nøstetangen under Hougs-Præstegaard i Eger Sogn i et Huus De Norske Glass Fabriqver tilhørende, og nu beboet af Iohan Holand, …» for å foreta en syns- og taksasjonsforretning: a: Een Vaanings Bygning Kaldet Forvalter Bygningen, bestaaende af een Etage hvori er 2de Stuer e…

Utgravingen i regi av Drammen museum 1926

Tekst Håvard Lind

I 1926 gjennomførte Drammen museum en større utgraving på tomta til Nøstetangen Glassverk.

Rekonstruksjon

I 2023 ble det gjennomført en transkribering av syns- og taksasjonsforretning fra 1782.Med bistand fra Lars Jacob Hvinden Haug, lokalhistoriker Bent Ek og Jan Erik Skretteberg ble det gjort en rekonstruksjon med plassering av alle…

Navngitte personer fra tiden!

Tekst Håvard Lind

Det norske glassindustris grunnlegger

Major Caspar Hermann von Storm

KONE:

Ide Sophie von Storm (født Mangelsen)​

BARN:

Helena Margaretha von Bielke (født Von Storm)

Catharina von Wedell - Jarlsborg (født Von Storm)

Miss Storm

Det nordske Compagnie

Johann Georg von Langen (1741-1745)

berghauptmand Michael Heltzen overtok ledelsen av Kompaniet.…

Heinrich Gottlieb Köhler

Tekst Randi Gaustad

En annen som fikk avgjørende betydning for Nøstetangen, var den tyske gravøren Heinrich Gottlieb Köhler. Han var hoffgravør i København og graverte en rekke pokaler til kongehuset. Men da han lånte en stor pengesum av kong Frederik 5. og ikke klarte å stable på bena verkstedet for sliping og gravering…

Industrispionen som havnet i Newgate-fengselet

Tekst Håvard Lind

Peter Holm hadde alt oppholdt seg et par år i Tyskland da von Storm overtok som direktør. og han fikk beskjed om å bli der nede og fortsette å lokke fagarbeidere til Nøstetangen ved å tilby lønninger som lå over det de fikk i hjemlandet. Dessuten ble Morten Wærn, et…

Villas Vinter

Tekst Randi Gaustad

Villas Vinter var Heinrich Gottlieb Köhlers elev i gravørverkstedet, og den eneste som ved siden av mesteren utførte mer kompliserte arbeider. Han begynte på Nøstetangen i 1754, ble dreng under Köhler i 1756 og svenn på midten av 1760-tallet, men han avanserte aldri til mester. Han graverte oftest etter Köhlers…

Johan Albrecht Becker

Tekst Randi Gaustad

Johann Albrecht Becker hadde også arbeidet på Nøstetangen. Han var fullt utlært som gravør, da han ankom fra Sachsen i 1767. Etter 6 år forlot han Nøstetangen og opprettet glasshandel og gravørverksted i Drammen. Storparten av graveringen på norske vinglass på 1700-tallet er utført av Becker eller hans sønner. Det…

James Keith

Tekst Randi Gaustad

Industrispionen Morten Wærn lurte til seg oppskriften på engelsk blykrystall. Like viktig var det at han klarte å verve engelske fagarbeidere til Norge, noe som var strengt forbudt, ifølge engelsk lovgivning. Sommeren 1755 kom mesterblåseren James Keith til Nøstetangen. Det fikk avgjørende betydning for glassproduksjonen. Før han kom, var glassenes…

Aas grønne hytte

Tekst Håvard Lind

Kong Christian VI gav i 1739 "Det Kongelig Allernaadigst Octrojerede Nordske Compagnie" rett til å utnytte alle Norges naturressurser unntatt de som allerede var satt igang.Det førte til etableringen av to glassverk, Nøstetangen som ble anlagt i Hokksund i 1741 og Aas grønne glasshytte, som ble anlagt i Sandsvær i…

Hurdal verk (1755-1896)

Tekst Randi Gaustad

I Hurdal var det rikelig tilgang på ved, og i 1755 ble det etablert en hytte for produksjon av vindusglass (kronglass).

Da Nøstetangen glassverk måtte nedlegges på grunn av knapphet på ved, ble produksjonen av vinglass og annet klart glass flyttet til Hurdal.

Det finnes ingen illustrert katalog over glass…

Gjøvik verk (1807-1843)

Tekst Randi Gaustad

Gjøvik verk ble grunnlagt som et privat tiltak i 1807 av Caspar Kauffeldt. Han sto som verkets eier helt til det ble nedlagt i 1843. Glassverket var hans private eiendom, men han var helt avhengig av å samarbeide med de gamle glassverkene, særlig med hensyn til å skaffe nødvendige råstoff.

Diderot's Encyclopedie, vol. 17

Tekst Corning Museum of Glass

Between 1751 and 1765, Denis Diderot and Jean Le Rond d'Alembert published their Encyclopédie, in which they included hundreds of engraved images depicting and visually explaining artistic crafts and common trades in preindustrial France.

Glassblåserens viktigste utstyr og verktøy

Tekst Randi Gaustad

Glassblåserpipen ble oppfunnet av romerne for 2000 år siden, og har siden vært glassblåserens viktigste verktøy.Pipen er rett og slett et langt, hult jern- eller stålrør som brukes til å blåse luft inn i glassmassen.

Klyper av forskjellig utforming og størrelse brukes til å forme og dekorere glasset i hytten.…

Gravering og sliping

Tekst Randi Gaustad

Det er ofte graveringen på et glass som tilsier om det er norsk eller ikke, ved at den henspiller på norske forhold, har innskrifter på norsk-dansk eller at stilen er gjenkjennbar.

Graveringen foregår på en graveringsstol; en liten kobbertrinse eller -hjul ble festet i vannrett stilling til en spindel, drevet…

Skipsanløpslister 1700-tallet

Tekst Jan Erik Skretteberg

Fra 1757 og i tiden framover inngikk Caspar Hermann von Storm en rekke kontrakter med forskjellige kommisjonærer som påtok seg kommisjonshandel i de fleste norske og danske byer.

Kommisjonørene fikk varene levert fritt til de enkelte stedene. Lagerplass eller sjøbod for varer i opplag, sørget kompaniet for med sine magasine…

Teglverk og Pokwærk

Tekst Bent Ek

Teglverket i Varlodalen

En annen bransje som er typisk representant for småindustrien tidlig på 1800-tallet, er teglverkene. De vokste fram på bygdene etter hvert som det ble mer vanlig med murte piper og takstein begynte å erstatte torv-eller tretak. Ifølge Hans Strøm skal det ha vært to teglverk på Eiker…

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2025 Eikerhistorie

bottom of page